Edebiyatın Başkentine Bir Ödül Daha

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen 12. Uluslararası Dergi Günleri kapsamında “2021 Uluslararası Dergicilik Ödülleri” sahiplerini buldu. Bu yıl, yazar Asım Gültekin anısına düzenlenen fuarın ödül töreni, Sirkeci Tren Garı içerisindeki etkinlik alanında yapıldı.  5 gün boyunca 97 etkinlik gerçekleştirilen dergi günlerinin son gününde gerçekleştirilen ödül töreninde, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne “Belediye Dergiciliği Özel Ödülü” verildi. Ödülü, Büyükşehir Belediyesi adına, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın elinden alan Kültür Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan, ödül konuşmasında, “dergiler ve süreli yayınlar milletimizin hafızasıdır, bu yüzden Kahramanmaraş’ın kadim edebiyat geleneğinden güç alarak geleceğe güçlü bir kültür hafızası kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Edebiyatımızın başkenti ve Yedi Güzel Adam’ın memleketi Kahramanmaraş’ta yayımlanan Müşterek, Yitiksöz ve Evelahirdergileri ile yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince kültür hayatımıza armağan edilen Edebiyat Yolu, Âşık Mahzuni Şerif ve Şiir Dünyası, Yedi Güzel Adam’ın Maraş’ı, Mevlid-i Şerif ve İstiklal gibi birçok kitap da dergi fuarında yerlerini aldılar.

29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Fatih’te düzenlenen 12. Uluslararası Dergi Günlerini Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Yasin Aktay, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan gibi akademisyen, yazar ve siyasetçilerin yanı sıra beş gün boyunca 20 bin edebiyatsever ziyaret etti. Şiir dinletileri, sergiler, konserler ve atölye çalışmalarının yanı sıra genç ve usta yazarların söyleşilerine de yer verilen fuarda, Müşterek Dergi editörleri Eray Sarıçam ve Zekeriyya El-Hamed de Suriyeli yazar ve hattat Abdulcelil Uleyyan ile birlikte, Müşterek’in neden çıktığına ve amacının, rotasının ne olduğuna dair bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide hattat Abdulcelil Uleyyan, Müşterek’in Türkler ve Suriyeliler arasındaki yüzlere yıllık dostluk ve kardeşliğin bir nişanesi olduğunu dile getirirken, başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör olmak üzere, Müşterek’in yayımlanmasında emeği geçen herkese, günlük ve genel geçer siyasi çatışmaların ötesinde, böyle değerli bir işe imza attıkları için teşekkürlerini sundu.

Programda söz alan Müşterek Dergi Türkçe editörü Eray Sarıçam, Müşterek’in amacının, iltica ve göç meselesini, televizyon ve gazetelerdeki kısır tartışmalara hapsetmeden, entelektüel ve akademik alanda da soğukkanlı bir şekilde gündeme getirerek, mülteci konusuyla ilgili yapıcı tartışma alanları açmak olduğunu söyledi.

Müşterek derginin Arapça editörü Zekeriyya El-Hamed ise, “Müşterek, iltica sorununu dile getirmekle yetinmiyor, ayrıca bu sorun için çözüm yolları da arıyor ve çeşitli cevaplar üreterek, kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi standı, fuar boyunca ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği stantlardan biri oldu. Edebiyat, tarih ve kültür meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği Müşterek, Yitiksöz ve Evelahir dergilerinin ziyaretçilerinden Prof. Dr. Yasin Aktay, “Edebiyat denilince ilk akla gelen şehir Kahramanmaraş’tır. Bunu gerek geçmişte gerekse de günümüzde Kahramanmaraşlıların çıkardığı dergilerden anlayabiliyoruz. 12. Dergi Fuarı’nda Kahramanmaraş’ın dergilerini görmek çok güzel.” derken; Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ise, “Kahramanmaraş, bir kültür ve edebiyat şehridir. Evelahir, Yitiksöz veMüşterek dergileri, bu kültürel birikimi yansıtmakla kalmıyor, bunun gelişmesine de ortam sağlıyor.” ifadelerini kullandı.