Biz Onlardık, Onlarsa Biz
Uraz Alp Barkan
Hicretin dokuzuncu yılı. Hz. Peygamber’in (sav) katıldığı son gazve olan Tebuk Gazvesi öncesi. Önceki tüm seferleri temkinen gizleyen Efendimiz Tebuk için önceden ashab-ı kiramı infaka ve desteğe davet etti. Çünkü bu sefer zamanı ve mekânı itibarıyla diğerlerinden çok daha çetindi. Yol oldukça uzun, düşman (Rum) İslam ordusuna göre çok güçlü, zaman yaz mevsiminin en sıcak günleriydi. Kuraklık ve kıtlık vardı. Herkes gücü ve imkânı nispetince yardımlarını takdim ettiler. Hz. Ömer, Hz. Osman, Abdurrahman bin Avf ve nicesi… Fakat infakta bulunan isimlerden öyle biri vardı ki tüm mal varlığı olan 40 bin dirhem altının tamamını Efendimiz’in huzuruna getirir. Hz. Ebubekir (ra) idi o. Bunun üzerine Fahr-ı Kainat’ın (sav); “Ailene bir şey bırakmadın mı ya Ebubekir?” sorusuna cevaben; “Allah’ı ve Resulünü bıraktım.” diye karşılık verdi. Hz. Muhammed’in (sav) gözlerinden yaşlar boşalarak kendisine ve ashabına dualar etti.
Kardeşliğin, birlik ve beraberliğin, yardımın ve infakın tarihteki en büyük nişanelerinden biriydi bu fedakârlık. İslam’ın bahşettiği bu mükemmel dayanışma kıyamete kadar sürecek kardeşliğin temellerinin atıldığını gösteriyordu.
6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve kırk binden fazla insanın ölümüne sebep olan büyük Kahramanmaraş depreminde herhangi bir biyolojik bağı olmayan, yalnızca inanç bağı olan milyonlarca Müslüman ve soydaşımız, Hz. Ebubekir olup ailesine Allah’ı ve Resulünü bırakarak tüm mal varlıklarını infak ettiler. Depremzede halkın kıyamete kadar unutamayacakları bir fedakârlık örneğiydi bu. Kayıtlara geçtiği kadarıyla bizim acımızı göğüsleyen ihvanın aynî ve nakdî desteğine kısaca bir göz atalım. Allah hepsinden razı olsun.
Katar halkı 168 milyon riyal (yaklaşık 46 milyon dolar) ve Katar Emiri’nin kendisi de 14 milyon, toplamda 60 milyon dolarlık bir nakdi katkıda bulundu. Ayrıca giyimden çadıra, gıdadan sıcak yemeğe, arama kurtarmadan fiili desteğe kadar her türlü aynî yardımı da esirgemedi. Suudi Arabistan, arama kurtarma ekibini taşıyan 5 uçağı Türkiye'ye gönderdi ve 250 milyon riyal (yaklaşık 66,6 milyon dolar) maddi yardımda bulundu. Kuveyt halkı 20 milyon 700 bin Kuveyt dinarı (yaklaşık 67 milyon dolar) yardımda bulundu. Umman, devletin bizatihi teşvikiyle ayni yardımda bulunulan kampanyada yaklaşık 4,5 ton yardım toplandı.
Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'ye 50 milyon dolar (yaklaşık 941 milyon Türk lirası) nakdi yardım yaptı. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın talimatıyla, BAE Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri ve Uluslararası İş birliği Bakanlığı, Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı ve Emirlikler Kızılay’ı tarafından aynı gün başlatılan müşterek operasyon kapsamında tonlarca insani yardım Türkiye'ye getirildi. BAE merkezli El-Ensari Exchange şirketi, felaketten etkilenenlere yönelik yardımlar kapsamında 1 milyon dolar (yaklaşık 19 milyon Türk lirası) bağışta bulunduğunu duyurdu. BAE Devlet Başkanı Al Nahyan'ın annesi Şeyha Fatıma binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar (yaklaşık 256 milyon Türk lirası) yardımda bulundu. BAE ulusal hava yolu şirketi Emirates, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere acil yardım malzemesi ulaştırmak için Dubai'den İstanbul'a hava köprüsü kurdu.
Bahreyn, milyonlarca dolarlık ciddi düzeyde ayni yardımda bulundu. Irak, Arama Kurtarma ekibi gönderdi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından 70, Duhok'ta bulunan Kavin Grup şirketi de arama kurtarma çalışmaları için deprem bölgesine 100 iş makinesi gönderdi. Irak'ın Kerkük kentindeki tüm camilerde de Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyası düzenlendi. Duhok'a bağlı Zaho Özel İdaresi Sorumlusu Guhdar Şeyho da Türkiye'deki depremzedeler için 12 tırlık yardım toplandığını belirtti. Erbil'de düzenlenen kampanyada ise 14 tırdan oluşan soba yardımı Türkiye'ye ulaştırıldı.
Tunus, depremlerin ardından 7 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in talimatıyla hazırlanan iki askeri uçakla Türkiye ile Suriye’ye arama kurtarma ekibi ve acil yardım malzemesi gönderdi. Gıda maddesi, ilaç, bebek maması, battaniye ve hijyen bezinin yer aldığı 14 tonluk acil yardım malzemesiyle yola çıkan uçaklarda, 41 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi Türkiye’ye hareket etti.
Filistin, acil müdahale ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye'ye 27 kişilik bir ekip gönderdi. Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı da işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan camilerde cuma namazı sonrası Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için toplanan yardımın yaklaşık 1 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, yıkıcı depremlerden etkilenen Türkiye'ye 30 milyon dolarlık mali yardım talimatı verdi. Ürdün, deprem sonrasında Ürdün'den Türkiye'ye insani yardım uçakları ulaştı, ayrıca Kahramanmaraş'ta tam donanımlı bir askeri sahra hastanesi kuruldu. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 6 Şubat'ta Türkiye'ye 83 kişilik arama ve kurtarma ekibi gönderilmesi talimatı verdi.
Mısır, Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Mısır’da bazı Türk firmaları tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen bölgelere destek için 70 ton insani yardım malzemesi gönderildiğini söyledi. Yardım malzemelerinin yanı sıra Mısır’ın İskenderiye kentinde kurulu olan Türk ortaklı bir gıda şirketinin de tedarik ettiği 10 tonluk konserve gıda ürünü gönderildi. Sudan, depremlerin ardından afet çalışmalarına destek için 40 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. Sudan İçişleri Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı bünyesindeki Sivil Savunma Kuvvetlerine bağlı 7’si sağlık personeli 40 kişilik ekibi Türkiye'ye gönderdi.