Bir Dağ Nasıl Söylerse: Cahit Zarifoğlu
Muhammed Zekeriyya el-Hamed
Cahit Zarifoğlu, kısacık ömrüne rağmen vatanı ve İslam dünyasının endişelerini ve meselelerini üstlenen, Türk edebiyatında kendine has bir iz bırakmış, “cins” bir şairdi.
İlk yazıları Maraş'ta lisedeyken yerel dergilerde daha sonra ise hem yazıları hem de şiirleri İstanbul ve Ankara'daki dergilerde çıkmaya başlamıştır.
Cahit Zarifoğlu edebiyat dünyasına girişinden itibaren İstanbul Festivali gibi birçok festivalde ödüller kazanmış. Birçok eğitim kurumuna ismi verildiği gibi onu onurlandırmak için isminin verildiği edebiyat yarışmaları da gerçekleşti.
Büyük Türk-İslam şairi ve edibi Abdurrahman Cahit Zarifoğlu 1940 senesinde Ankara'da dünyaya geldi ve ataları Kafkasya'dan Maraş'a gelmiş olan muhafazakâr bir Müslüman ailede yetişmiştir.
Şiir ve deneme yazmaya lisede başlamış, 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuş ve birçok yerde tercüman, muhasebeci, editör ve öğretmen olarak çalışmıştır.
İlk yazıları Maraş'ta lisedeyken yerel dergilerde daha sonra ise hem yazıları hem de şiirleri İstanbul ve Ankara'daki dergilerde çıkmaya başlamıştır. Maraş'ta "AÇI" dergisini çıkarmış kısa bir süre sonra da "Mavera" dergisini neşretmiştir.
İlk eserlerinden "İşaret Çocukları" 1976'da basılmıştır. Şair arkadaşlarının kaleminden Latin harfleriyle isminin baş harflerinden oluşan "ACZ" ismiyle hayatı hakkında çıkan kitabı anlatıyor ve şöyle söylüyor: "Üniversite eğitimim için bana verilen burs ile kitabı taksitle bastım ve 100 adedi sadece yarı fiyatına sattım, sonra bir kütüphane sahibine verdim, bir kısmı şöminede yandı, bir kısmı da sattı. Hatta bir diğer kütüphane sahibinden kendim için iki nüsha satın almak zorunda kaldım." Sonra eğitim için Almanya'ya gitti ve orada bir müddet kaldıktan sonra ülkeye döndü.
Çalışmaları: Farklı dergilerde, Türkiye'ye döndükten sonra resmi dairelerde çalıştı ve daha sonra mütercim sekreter olarak İstanbul Radyosu'na girdi.
Şiir kitapları, çocuklar için masal ve hikâye kitapları basıldı. Diriliş dergisinde şiirleri, öyküleri ve günlük şiirleri de farklı dergilerde yayınlandı. Kendisini şiirlerinde şöyle tanıtmıştır:
“Seçkin bir kimse değilim ismimin baş harfleri acz tutuyor...”
Cahit Zarifoğlu, Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı ile evlenmiş bu evliliğin meyvesi olarak üç kızı ve bir oğlu olmuştur.
Zorunlu askerlik görevini yerine getirmek için 1973'te Sarıkamış'ta, 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'na katılmış ve 1975'te görevini bitirmiştir. 1976'da ünlü edebiyat dergisi Mavera'nın kurucularından olmuştur.
Cahit Zarifoğlu edebiyat dünyasına girişinden itibaren İstanbul Festivali gibi birçok festivalde ödüller kazanmış. Birçok eğitim kurumuna ismi verildiği gibi onu onurlandırmak için isminin verildiği edebiyat yarışmaları da gerçekleşti.
Şairin çocuklara özel hikayeleri ve şiirlerinin yanı sıra şiir, roman ve kısa hikâye çalışmaları olmuştur.
Eserlerinden Bazıları:
Şiir: Yedi Güzel Adam, İşaret Çocukları, Menziller Korku ve Yakarış
Çocuk Kitapları: Katıraslan (Arapçaya tercüme edilmiş), Ağaçkakanlar, Serçekuş, Yürekdede ile Padişah, Küçük Şehzade, Derya, Motorlu Kuş.
Çocuk Şiirleri: Gülücük, Ağaç Okul (Çocuklara Afganistan Şiirleri),
Deneme: Bir Değirmendir Bu Dünya (dünyanın hakikati hakkında).
Tiyatro: Sütçü İmam
Sohag Üniversitesi Dil Fakültesi'nden Profesör Sabri Tevfik Hemmam Ebu el-Ala "Çağdaş Türk Şiirinde Fikri Çatışma 'Cahit Zarifoğlu Edebiyatında Medeniyetlerin Çatışması'" adlı doktora tezini yazmış, "Katıraslan" kitabını tercüme etmiş ve 2011'de Arap okurlara sunmuştur.
Büyük bir verim ve üretimle geçen hayatın kıyısında kansere yakalandıktan sonra 7 Haziran 1987'de vefat etti ve İstanbul'un ünlü semtlerinden Üsküdar'a defnedildi.