Biladü’ş-Şam’ın Vazgeçilmezi: Şeyh’ül Mahşi Tabağı
Şef Aida


Türk, Azerbaycan, Bilad'üş-Şam, İran, Balkanlar ve Kuzey Afrika mutfaklarını zenginleştiren şeyh’ül mahşi tarih boyunca padişahlar için hazırlanan sofraların ana yemeklerindendi

Çeşitli münasebetlerde sofralardan eksik olmayan şeyh’ül mahşi bilhassa mübarek Ramazan aylarının vazgeçilmez yemeğidir

Genel olarak Doğu, özel olarak ise Suriye mutfağı, çeşitli yiyecek ve tarifleriyle ünlüdür. Tariflerin içerisinde çok çeşitli malzemeler yer alır. Örneğin kendine özgü tadıyla leziz mi leziz bir şeyh’ül mahşi tabağında hem sebze, hem kıyma, hem kuruyemiş, hem de yoğurt bulunuyor. Kabağın assolist olduğu bu tabak, kabakların içini oyarak et ve çam fıstığı doldurmak açısından zahmetli olsa da buna değer. Aile üyelerinin sofralarda sıklıkla görmeyi arzu ettiği şeyh’ül mahşi, çeşitli münasebetlerde sofralardan eksik olmaz. Bilhassa mübarek Ramazan aylarında. Bu sayımızda Suriye usulüyle şeyh’ül mahşi tarifini öğreneceğiz.

Peki neden şeyh’ül mahşi deniyor?

Zirâ içerisinde pirinç yerine et ve kuruyemiş bulunuyor. Aynı zamanda krallar ve padişahlar için hazırlanan sofraların ana yemeklerinden olduğu bilinen şeyh’ül mahşi, farklı hazırlanış usulleriyle Türk, Azerbaycan, Biladü’ş-Şam, İran, Balkanlar, Kuzey Afrika mutfaklarında yer alıyor.

Malzemeler:

-1 kilo kabak
-Yarım kilo ince kıyım et
-Yarım su bardağı çam fıstığı (badem de olabilir)
-1 kilo yoğurt
-1 yumurta
-3 çay kaşığı nişasta
-Arzu edilen miktarda tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-İç dolguyu kızartmak için 1 bardak yağ
-Dolmaları kızartmak için ise 1 buçuk bardak bitkisel yağ

Hazırlanışı:

Dolma:

Hazır hale getirdiğimiz kabakların içlerini güzelce oyuyoruz. Bir kaseye sıvı yağ, kıyma ve çam fıstığı, tuz ve karabiberi koyup iyice karıştırdıktan sonra orta ateşte etler tamamen pişene kadar iyice kızartıyoruz. Ardından pişirdiğimiz bu iç dolgu ile kabakları dolduruyoruz. Hazırladığımız dolmaları iyice pişene kadar kızartıp ardından birkaç dakika altı açık şekildeki kaynar suda bekletiyoruz. 

Yoğurt sos:

İyice süzdüğümüz yoğurda yumurta, nişasta ve tuz ekliyoruz. Güzelce karıştırdığımız bu malzemeleri ocağa alıp yavaş yavaş dolmaları eklemeye geçiyoruz. Yoğurt sos ile karışık kabakları yaklaşık yarım saat orta ateşte iyice pişiriyoruz. Son olarak ise yoğurt soslu kabaklarımızı uygun bir servis tabağına alıp servis ediyoruz. Aklınızda bulunsun: Sofrada leziz mi leziz şeyh’ül mahşi tabağının yanına çeşitli turşular, pilav ve tavuk çok yakışıyor.