Badem, Fıstık ve Kajunun Ahengi: Şam Usulü Uzi Yemeği
Şef Aide
Aslen Suriye kökenli bir yemek olan spesifik olarak ise lezzetiyle, ana malzeme olarak et ya da tavuk içermesi sebebiyle yüksek besleyici değere sahip olmasıyla öne çıkan Uzi yemeği Şam'a aittir.
Pirincin yanı sıra sebze ve kıyma içermesiyle birçok faydası içerir. Bir hamurun içine doldurulabileceği gibi evde de hazırlanabilir buna Uzi bohçası denir.
Bir Suriye yemeğidir, bazı kimseler aslen bir Türk yemeği olduğunu söylemektedirler. Birkaç şekilde hazırlanabilir; tavuk, et parçaları ya da kıymayla. Genelde farklı özel günlerde sunulur. Doyurucu, gösterişli, karbonhidrat ve protein yönünden zengin bir yemektir. Başarılı bir şekilde pişirebilmek çok büyük bir dikkat gerektirmektedir. Aşağıdaki yazıda lezzetli bir Uzi pişirebilmek için kolay bir yöntem yer almaktadır. Aslen Suriye kökenli bir yemek olan spesifik olarak ise lezzetiyle, ana malzeme olarak et ya da tavuk içermesi sebebiyle yüksek besleyici değere sahip olmasıyla öne çıkan Uzi yemeği Şam'a aittir. Burada değinilmesi gereken önemli nokta bu yemeğin ona eşsiz bir tat veren baharatlarıdır. Buna ek olarak badem, fıstık, kaju gibi genelde ziyafetlerde ana tabak olarak sunulan yemeklerde görülen kavrulmuş kuru yemişlerle süslenir.
Uzi Suriye'nin meşhur lezzetli ve gösterişli yemeklerinden biri sayılır. Milföy hamuru pirinç, et ve kuru yemiş ile doldurulur daha sonra fırında pişirilir. Özel günlerde ve düğünlerde sunulan Uzi tadına bakmadan önce lezzetini haber veren iştah açıcı görüntüsüyle öne çıkar. Evdeki temel malzemelerle kolayca yapılabilir. Pirincin yanı sıra sebze ve kıyma içermesiyle birçok faydası içerir. Bir hamurun içine doldurulabileceği gibi evde de hazırlanabilir buna Uzi bohçası denir. Bu tarif özel günlerde verilen ziyafetlerde salata ve yoğurdun yanında sunulur.
Ölçüler: 3 kilo kuzu kol. 2 kilo yoğurt. Doğranmış soğan. 10 diş sarımsak. Bir kap taze biberiye. 1 tatlı kaşığı kakule. 1 tatlı kaşığı tuz. 1 tatlı kaşığı çekilmiş ak biber. Yarım kaşık safran. Bir kilo basmati pirinci. Yarım kilo koyun eti kıyması. 250 gram katı yağ. Soğan. 1 tatlı kaşığı kakule. 1 tatlı kaşığı tatlı biber. 1 tatlı kaşığı ince tuz. 1 tatlı kaşığı toz tatlı biber. Bir bardak haşlanmış taze bezelye. Bir küp tavuk suyu. Süslemek için kavrulmuş kuru yemiş. Arzu edilen kadar badem, kaju ve yer fıstığı. Hazırlanışı: Yoğurt, sarımsak, soğan, biberiye, kakule, ak biber ve tuz karıştırılır. Karışım koyun etinin üstüne dökülüp ovalanır. Daha sonra et bir gece bekletilir. Soslanmış et tepsiye konur, iki saat önceden 180 derecede ısıtılmış fırına konur, tepsi alüminyum folyo ile kapatılır. İki saat fırında kalan tepsiden derinin kızarması için son on beş dakikada alüminyum folyo çıkarılır. Soğan katı yağla birlikte üç dakika kavrulur, daha sonra kıyma eklenir ve tek bir blok halinde kalmaması için sürekli karıştırılarak yirmi dakika pişirilir. Et renk alınca tuz, tatlı biber, karabiber ve kakule eklenir. Ardından tavuk suyu eklenir ve yüksek ateşte on dakika pişirilir. Bu aşamadan sonra pirinç eklenir, beş dakika karıştırılır sonra üstü kapatılır. Kısık ateşte on iki dakika pişirilir. Pirinç pişince taze bezelye ve kavrulmuş kuru yemişin bir kısmı eklenerek karıştırılır. Pilav büyük bir tabakta sunulur, fırınlanmış et üstüne konur ve kalan kuru yemişlerle süslenir. Sunum tabağında sıcak sunulur.